fbpx

Organizmo valymas arba detoksikacija – ar tikrai reikalingi?

Organizmo valymas viršelis

Organizmo valymas vaistinių augalų arbatomis – veiksminga pagalba organizmui

Specialistai, žolininkai ir kiti tradicinės bei netradicinės medicinos atstovai vieningai sutaria, kad organizmo valymas būtinas bent du kartus per metus – pavasarį ir rudenį. Kažkas panašaus, ką darome savo namuose – bent du kartus per metus atliekame generalinę tvarką. Kyla klausimas, o ką daryti likusį laiką? Nevalyti ir nesitvarkyti? Nesirūpinti tiek organizmo, tiek namų švara praktiškai yra neįmanoma – daugiau ar mažiau švarinamės kasdien. Pavyzdžiui, geriame vandenį, užsiimame judria veikla, rūpinamės mityba, emocine būkle, būname lauke – tai keli labai svarbūs sveikatinimosi ir organizmo valymo būdai. Tiesa, mechaniniai organizmo valymo būdai (pvz. žarnyno valymas ir pan.) specialia įranga prižiūrint specialistams taip pat galimi. Organizmo detoksikacija geriant įvairias žolelių arbatas – dar vienas tūkstančius metų žinomas veiksmingas ir natūralus būdas. Vaistažolių teigiamas poveikis žmogaus organizmui yra įrodytas moksliniais tyrimais, tad abejoti augalų vaistinėmis bei organizmą valančiomis savybėmis neverta. Įvairūs organizmo valymo būdai prieinami kiekvienam, tad atsižvelgiant į organizmo būklę bei pasitarus su specialistais belieka pasirinkti labiausiai tinkantį.

Organizme kaip ir namuose kaupiasi įvairios “šiukšlės”

Visiškai išvengti šiukšlių kaupimosi niekaip nepavyks nei aplinkoje, kurioje gyvename, nei pačiame organizme.  Organizmo šiukšlės yra toksinai. Jie nuolat kaupiasi žmogaus organizme ir yra nuodingi, kenksmingi. Nuodingos medžiagos organizme atsiranda ne tik dėl užterštos aplinkos, kai įkvepiame kietųjų dalelių (dulkių, asbesto ir pan.), valgome užterštus pvz. sunkiaisiais metalais, pesticidais maisto produktus, bet ir dėl prastos mitybos bei nesuvirškinto maisto. Be to, žmogaus ląstelės nuolat atsinaujina ir negyvos ląstelės prisijungia prie toksinų armijos. Nei daug nei mažai – per metus atsinaujina beveik 100 proc. visi mūsų kūno atomai. Yra paskaičiuota, kad per metus reikia iš organizmo pašalinti apie 30-45 kg negyvų ląstelių. Nepašalintos negyvos ląstelės pūva organizme ir virsta labai nuodingomis medžiagomis. Grybeliai, kirminai, parazitai labai teršia ir kenkia organizmui. Juos taip pat būtina karts nuo karto išprašyti lauk.

Organizmo unikalumas – valosi pats

Organizmas veikia tobulai ir pats geba apsivalyti. Deja, jis veiktų nepriekaištingai, jei dėl ligų, žalingų įpročių, aplinkos poveikio ir pan. neprarastų pusiausvyros.  Toksinai – viskas, kas nebereikalinga suplaukia į žarnyną. Sveika storoji žarna yra geros sveikatos garantas. Jeigu storojoje žarnoje prisikaupia atliekų ir sutrinka mikroflora – laukite ligų! Žarnyno valymas vyksta reguliariai tuštinantis – taip pasišalina didžioji dalis toksinų. Deja, jų daug užsilieka organizme, nes prilimpa prie žarnyno sienelių. Yra manoma, kad sveikatai yra daug svarbiau geras tuštinimasis ir tokiu būdu šalinimas atliekų iš organizmo nei gera mityba. Žarnyno valymas būtinas, nes priklausomai kurioje storosios žarnos vietoje kaupiasi atliekos, gali sutrikti atitinkamo organo veiklos stimuliavimas: tulžies pūslės, kepenų, skydliaukės, širdies ir plaučių, skrandžio, blužnies, inkstų, šlapimo, lyties organų, tiesiosios žarnos ir pan. Liko nepaminėtos nervų, smegenų veiklos. Deja, ir jas toksinai pasiekia bei neigiamai veikia. Toksinai patenka į kraują, tad visas organizmas skendi nuoduose ir pasidaro pažeidžiamas. 

Trys organai – toksinų filtrai

Pagrindiniai organai, kurie atlieka toksinų filtravimo funkcijas yra virškinimo sistemos – kepenys, žarnynas ir šlapimo šalinimo sistemos – inkstai. Šie organai nusipelno ypatingos meilės ir dėmesio. Pasirūpinti tinkama kepenų, žarnyno, inkstų veikla reikia kasdien. Gerai funkcionuojanti virškinimo sistema negarantuoja, kad toksinų visiškai neatsiras organizme. Ji atlieka labai svarbų vaidmenį. Virškinimo sistema padeda apsisaugoti, pašalinti, kas nebereikalinga bei įsisavinti visas būtinas medžiagas, kad organizmas būtų sveikas bei stiprus. Kaip manote, kodėl atsisakę dirbti inkstai yra persodinami, o iki tol yra reguliariai atliekamos dializės procedūros? Turėdami sveikus inkstus tiesiog negalvojame, kokias gyvybiškai svarbias funkcijas atlieka šis organas: valo kraują, reguliuoja skysčių ir mineralinių medžiagų balansą, šalina medžiagų apykaitos metu susidariusias nuodingas medžiagas.

Kepenų valymas

Vaistinių augalų medžiagų poveikis kepenims ir virškinimui

Vaistiniuose augaluose yra mikroelementų ir makroelementų, vitaminų, inulino, organinių rūgščių, raugų, kartumynų ir kitų medžiagų, kurios organizmui daro tam tikrą poveikį: stiprina, stimuliuoja, valo ir pan. Pavyzdžiui, kartumynai (biologiškai aktyvūs junginiai) žadina virškinimo sulčių išsiskyrimą ir apetitą, aktyvina virškinimo trakto veiklą, gerina suvirškinto maisto rezorbcija, valo kepenis bei stimuliuoja jų veiklą, iš organizmo šalina toksinus, pagerina medžiagų apykaitą, stimuliuoja hemoglobino ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, gerina oksidacines reakcijas, organizmas geriau aprūpinamas deguonimi, slopinami uždegiminiai procesai, o žarnyne slopinami puvimo procesai. Daug kartumynų turi paprastoji kiaulpienė, kartusis kietis (pelynas), paprastoji kraujažolė, skėtinė širdažolė ir kt. Kartumynus rekomenduojama vartoti derinant su kitais augalais. Jeigu yra padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas arba sergate opine liga, tulžies pūslės akmenlige – kartumynai netinka. Prieš bet kokių vaistinių augalų preparatų (nuoviras, užpilas, ištraukos, tinktūros, tirštas ekstraktas ir pan.) vartojimą būtinai pasitarkite su gydytoju ar vaistininku.

Kartumynų turinčių augalų arbatų ruošimas virškinimui, žarnyno veiklai gerinti ir organizmui valyti

Pelynas

Pelynas (kartusis kietis) kaupia kartų glikozidą absintiną. Absintinas dirgina skonio receptorius, didina virškinamojo trakto gleivinės sekreciją, skatina tulžies išsiskyrimą į žarnyną, gerina virškinimą, žarnyno veiklą. Dėl šių priežasčių pelyno preparatai (užpilas, spiritinė ištrauka, tirštas ekstraktas) vartojami apetitui žadinti, kepenų ir tulžies pūslės veiklai gerinti.

Pelyno užpilas:

1 valgomasis šaukštas susmulkinto pelyno užpilamas 200 ml vandens ir 15 min. kaitinama 45 min. paliekama, kad užpilas nusistotų, retkarčiais pamaišoma. Nukošiama, žaliava nuspaudžiama. Pripilamas iki 200 ml išgaravęs vandens kiekis. Geriama po 100 ml 30 min. prieš valgį.

Pelyno antpilas parazitams naikinti:

1 šaukštelį susmulkintos karčių užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, indą uždenkite ir palikite 20 min. pastovėti. Nukoškite. Antpilo gerkite po 3 šaukštus ryte prieš pusryčius ir vakare prieš miegą.

Pelynų milteliai kapsulėse – patogus būdas vartoti pelyną tiek profilaktiškai virškinimo gerinimui, tiek sveikatinimui, tiek organizmo valymui. Patariama gerti po 1 kapsulę 3 kartus per dieną 30 min. prieš valgį užgeriant pakankamu kiekiu vandens. Gerti 2 savaites. Po to reikalinga 2 savaičių pertrauka. Po pertraukos kursą pakartokite.

Nuolat ir daug gerti pelynų žolės užpilo negalima dėl galimybės apsinuodyti.

Patogiam ir maloniam pelyno naudojimui rekomenduojame ekologiškai užauginto pelyno pudros kapsules, kurias įsigyti galite čia.

Kiaulpienės šaknys

Kiaulpienės šaknyse yra inulino ir kartumynų. Kiaulpienės šaknys – gerina virškinimą ir yra tikras atkuriamasis kepenų tonikas. Kiaulpienių šaknys mažina uždegimus, skatina virškinimo trakto veiklą, žadina apetitą. Kiaulpienės padeda sergant cukriniu diabetu, tonizuoja ir aktyvina organizmo imuninę sistemą. Be to, jos varo tulžį, šlapimą ir laisvina vidurius, tad organizmo valymas – visapusiškai garantuotas. Kiaulpienių šaknų nuoviras labiausiai tinka kepenų negalavimams įveikti. Taip pat gali padėti nuo tulžies pūslės akmenų ir tulžies pūslės uždegimo. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant kiaulpienių šaknis jos padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Kiaulpienės šaknų užpilo apetitui žadinti, tulžies išsiskyrimui skatinti gaminimas:
1 valgomasis šaukštas susmulkintų šaknų užpilamas stikline (200 ml) verdančio vandens. 15-20 min. kaitinama ant viryklės vis pamaišant. Po to, 45 min. leidžiama nusistoti. Būtina perkošti. Geriama po 50 ml 3-4 kartus per dieną.

Šlamutis

Šlamučio preparatai (nuoviras, užpilas, ištraukos, tinktūros) gerina kepenų veiklą, gali padėti sergant kepenų, tulžies pūslės, virškinimo trakto, šlapimo pūslės ligomis, varo tulžį, žadina apetitą, skatina virškinimo trakto liaukų sekreciją, mažina uždegimą, bilirubino bei cholesterolio kiekį kraujyje, veikia antibakteriškai ir spazmolitiškai. Šlamutis padeda šalinti smėlį ir smulkius akmenėlius sergant tulžies pūslės uždegimu (lėtiniu kalkulioziniu cholecistitu). Taip pat skatina maisto medžiagų pasisavinimą ir diurezę. Šlamučių arbata taip pat geriama nuo kirminų.

Tulžies išsiskyrimą skatinantis šlamučių nuoviras:
1 valgomąjį šaukštą žaliavos užpilkite stikline (200 ml) verdančio vandens, kaitinkite verdančio vandens vonelėje 30 min., aušinkite kambario temperatūroje 10 min., perkoškite. Gerkite po 0,5 stiklinės 15-30 min. prieš valgį 2-3 kartus per dieną. Nuoviras laikomas šaltoje vietoje 2 paras.

Šlamučio preparatai mažai toksiški, bet rekomenduojama vartoti tik 10-12 dienų. Po to daroma 3-5 dienų pertrauka.

Augalai diuretikai – pagalba inkstams ir kitoms organizmo sistemoms

Kiaulpienės lapai

Kiaulpienės lapai yra stiprus diuretikas bei yra labai maistingi. Valgykite lapus po žiemos kaip pavasarinį tonizuojantį ir organizmą valantį produktą. Kiaulpienių lapų arbatą gerkite užsilaikius skysčiams organizme ir nuo edemos, ypač veiksmingai padeda nuo kulkšnių pabrinkimo, kurį sukelia širdies ir kraujo apytakos negalavimai. Kiaulpienės gali padėti sergant šlapimo sistemos ligomis, egzema ir astma. Jas saugu vartoti kaip įprastą maisto produktą.

Šlapimo išsiskyrimo skatinimui kiaulpienės lapų užpilo gaminimas:
Puodeliui verdančio vandens dėkite 2-3 arbatinius šaukštelius džiovintų lapų. Gerkite be apribojimų ir pakankamai, kad skatintumėte šlapimo išsiskyrimą.

Kiaulpienių lapai taip pat naudojami kaip priešnuodis įkandus gyvatei, o įgėlus bitei keletą kiaulpienės lapų gerai sutrinkite pirštais ir košelę pridėkite prie įgeltos vietos, apriškite.

Asiūklis - organizmo šluota

Asiūklis

Dirvinio asiūklio pagrindinės savybės: diuretikas, krešinamasis, stiprina šlapimo pūslę, turtingas mineralų šaltinis, atkuria audinių elastingumą. Yra atlikti tyrimai, kurie patvirtina, kad dirviniai asiūkliai turi detoksikuojančių savybių, šalina iš organizmo šviną.

Asiūklio nuoviras vartojamas šlapimo išsiskyrimui skatinti, kai kamuoja šlapimo pūslės ir šlapimtakių uždegimas. Taip pat kaip diuretikas audinių pabrinkimui mažinti, jei tai yra susiję su širdies veiklos nepakankamumu. Asiūklis dažnai yra derinamas su kitais priešuždegiminiais ir šlapimo išsiskyrimą skatinančiais vaistiniais augalais.

Nuoviro gaminimas:
4 valgomuosius šaukštus žaliavos suberkite į emaliuotą indą ir užpilkite stikline verdančio vandens, kaitinkite verdančio vandens vonelėje 30 min., po 10 min. perkoškite. Likusią žaliavą nusunkite, į ją dar įpilkite virinto vandens iki 200 ml. Gerkite po pusę stiklinės nuoviro 1 val. po valgio 3 kartus per dieną.

Jei vargina šlapimo pūslės uždegimas:
4 arbatinius šaukštelius džiovintų asiūklių užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens. Palaikykite 1 val. ir perkoškite. Gerkite antpilą šiltą po ketvirtį stiklinės 4 kartus per dieną.

Jei reikia pagerinti kraują, vargina skrandžio ir kepenų augliai – tinka asiūklių vynas:
20 g asiūklių pamerkite į 1 l baltojo vyno. Palaikykite 2-3 savaites tamsioje vietoje. Gerkite tuščiu skrandžiu po 100-150 ml.

Nuoviras, jei reikia organizmą papildyti mineralais (gydomąsias ir atkuriamąsias asiūklių savybes lemia jame esantis didelis silicio, seleno ir cinko kiekis):
Mažiausiai 0,5 val. virinkite vieną arbatinį šaukštelį asiūklių 2 puodeliuose vandens. Gerkite tokį nuoviro kiekį 2 kartus per dieną vieną mėnesį. Nuovirą laikykite šaldytuve.

Asiūklių preparatai dirgina inkstus, tad nereikėtų vartoti pvz. sergant nefritu ir kitomis inkstų ligomis.
Organizmo detoksikacijai su asiūkliu, rekomenduojame  ekologišką Lietuvoje užaugintą ir pagamintą žolelių arbatą „Afroditė„.

Organizmą stiprinantys, kraują valantys augalai

Dilgėlė

Dilgėlė yra vienas naudingiausių laukinių augalų. Dilgėlės lapų užpilo patartina gerti norint pagerinti kraują – didėja hemoglobino kiekis. Dilgėlės taip pat mažina kraujavimą, nes dėl lapuose esančio vitamino K didėja kraujo krešėjimas. Augalo lapuose yra visas vitaminų kompleksas: vitaminai K, C, b2, E, karitinoidai (karotinas mūsų organizme virsta vitaminu A), nemažai yra geležies, kuri organizme reikalinga eritrocitų gamybai, kitų mikroelementų (vario, mangano).

Didžiosios dilgėlės taip pat mažina cukraus kiekį kraujyje, teigiamai veikia medžiagų apykaitą. Dilgėlių preparatai rekomenduojami vartoti nuo uždegimų.  Jie skatina regeneruotis audinius, gali greičiau gyti žaizdos.

Jei padidėjęs kraujo krešėjimas, nepiktnaudžiaukite augalais, kurie didina kraujo krešėjimą (pvz. didžioji dilgėlė, aronijos vaisiai, paprastoji kraujažolė ir kt.).

Kraujui valyti, širdies kepenų ir inkstų funkcijai gerinti tinka didžiųjų dilgėlių lapų nuoviras (1:20) su liepų medumi:
1 šaukštą dilgėlių lapų užpilkite 1 stikline (200 ml) verdančio vandens, 10–15 minučių lėtai pavirkite, palikite atvėsti, nukoškite ir įpilkite išgaravusį vandens kiekį. Gerkite nuoviro po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną.

Užpilas, kuris didina kraujo krešumą (stabdo kraujavimą):
Užpilui ruošti imama 2 valgomieji šaukštai žaliavos, suberiama į termosą, užpilama 200 ml verdančio vandens, uždengiama ir laikoma 1 val. Užpilą gerkite po 0,5 stiklinės prieš valgį 2-3 kartus per dieną.

Jei vargina mažakraujystė ir aterosklerozė (gali didinti hemoglobino ir eritrocitų kiekį):

Po 1 valgomąjį šaukštą susmulkintų dilgėlių lapų ir beržų lapų suberkite į termosą. Užpilkite 1,5 stiklinės verdančio vandens ir palaikykite 1 val. Paskui perkoškite ir įpilkite 0,5 stiklinės burokėlių sulčių. Gerti rekomenduojama 3 kartus per parą 20 min. po valgio. Arbatą gerkite 8 savaitės.

Beržų lapai ir pumpurai

Beržo pumpuruose ir lapuose yra kartumynų, fitoncidų, mineralinių medžiagų. Preparatai iš beržo pumpurų ir lapų, veikia antiseptiškai, tad juos rekomenduojama naudoti prieš grybelines ligas, gerina tulžies ir šlapimo, prakaito išsiskyrimą, gerina virškinimą, šalinami iš organizmo toksinai. Sutrikus inkstų funkcijai beržo preparatų nevartokite!

Rekomenduojama, ypač pavasarį 3 savaičių trukmės organizmo detoksikacija beržo lapų arbata (kurso metu iš organizmo šalinami toksinai, valomas kraują, mažinamas šlapimo rūgšties perteklius):
1 valgomąjį šaukštą džiovintų beržo lapų užpilkite 200 ml verdančio vandens ir laikykite 2 val. Nukoškite. Gerkite šiltą arba šaltą 3 kartus per dieną.

Beržų pumpurų užpilas vartojamas šlapimui varyti, ypač dėl širdies veiklos nepakankamumo atsiradusių pabrinkimų. Užpilas taip pat veikia tulžį varančiai, antimikrobiškai, atsikosėjimą skatinančiai.

Arbata gaminama taip:
10 g susmulkintos žaliavos užpilama stikline (200 ml) verdančio vandens ir 15 min. kaitinama ant viryklės. Po to palaikyti 25-30 min. ir nukošti. Įpilkite išgaravusį vandens kiekį iki 200 ml. Gerkite 10-15 min. prieš valgį po 80-100 ml 3 kartus per dieną. Diuretiniam poveikiui sustiprinti pridėkite 1 arbatinį šaukštelį rugiagėlės žiedų.

Beržo pumpurų negalima vartoti nėščiosioms. Taip pat jei yra sutrikusi inkstų funkcija.

Kraujagyslių valymui rekomenduojame  ekologišką Lietuvoje užaugintą ir pagamintą žolelių arbatą su šlamučio žiedais „Jaunystė„.

Naudota literatūra:

Juozas Vasiliauskas “Gamtos vaistinė”

Juozas Vasiliauskas “12 žolininko linkėjimų ir 1000 patarimų”

Valdas Sasnauskas “Vaistinių augalų žinynas”

Vilma Kaunienė, Egidijus Kaunas “Vaistingieji augalai”

Vyriausioji redaktorė Karen Sullivan, redaktorius konsultantas c. Norman Shealy “Išsamus iliustruotas vadovas: gydomės namie”

Victoria Boutenko “Žalumynai gyvenimui”